Vabilo: Festival češenj 2018

Vabilo: Festival češenj 2018

Tudi letos bo festival v Lokavcu. Pred vsem se bomo osredotočili na pohod po češnjevih sadovnjakih in ogled zanimivosti. sam prireditveni prostor pa bo kot velik TIC, kjer bo mogoče usmerjati o...

Preberite več...

Goriški mlaj 2018

Goriški mlaj 2018

  Ob 90-letnici prevoza največjega zvona na Sveto Goro leta 2012 se je društvu DOLI priključila skupina krajanov iz vasi Trnovo, ki je svoj “krst” doživela ob 10. Jubilejn...

Preberite več...

Predstavitev na sejmu Expomego 2016

Predstavitev na sejmu Expomego 2016

Društvo DOLI se je tudi letos vse 4 dni predstavljalo na sejmu Expomego v italijanski Gorici. Tako smo od 25. - 29. informirali mimoidoče o zanimivostih Lokavca, povabili smo jih na Festival če...

Preberite več...

Furmanu Jožefu Plesničarju v slovo

Furmanu Jožefu Plesničarju v slovo

Od nas se je nepričakovano, v 63. letu starosti, za vedno poslovil Jožef Plesničar – Pepi Karlov. Član društva DOLI in aktiven član sekcije »Trnovski furmani«Pepi, kot smo ga ...

Preberite več...

Furmanstvo je bilo vse do sredine  preteklega stoletja na Trnovem zelo dobro razvito vendar je s prihodom motorizacije  počasi  tonilo v pozabo.  Razen nekaj starejših posameznikov ni na Trnovem ustrezno priučenega kadra, ki bi obvladal to staro obrt.

Goriški muzej od leta 2002 organizira prevoz mlaja s Trnovega do Nove Gorice. Do leta 2012 je muzej ta prevoz vedno pripravljal v sodelovanju z društvom za oživljanje lokavškega izročila iz Lokavca. Glede na to da je bilo furmanstvo na Trnovem v preteklosti tako razvito in prisotno, da so ljudje od tega tudi živeli, so se domačini  odločili da bi to znanje ponovno pridobili. S pomočjo društva Doli so fantje in možje iz Trnovega leta 2012 prvič prisostvovali pri prevozu. Tako  so neposredno pridobivali ustrezno znanje, ki ga je potrebno imeti za tako zahteven podvig. Društvo jim je tudi omogočilo, da postanejo njihovi člani kot sekcija Trnovo s tem pa bodo lahko ohranjali staro tradicijo za bodoče rodove. K prevozu  mlaja so vključili tudi  slovensko ljudsko pesem, ki je bila na trnovski planoti vedno prisotna.

Glavni pokrovitelj in soorganizator projekta furenge je Mestna občina Nova Gorica.

Raziskava, strokovna postavitev in nadzor: Goriški muzej – Kromberk, Nova Gorica.

Tehnična priprava in izvedba prevoza jambora: Društvo za oživljanje lokavškega izročila DOLI in sekcija Trnovski furmani.

Sodelujoči pri izvedbi prevoza jambora: Društvo žena in deklet Trnovo pri Gorici, Krajevna skupnost Trnovo, Krajani vasi Ravnica in Solkan, Aktiv mestnih žena in deklet Nova Gorica.

Pri izvedbi prevoza še pomagajo:  Gostilna »Na Prevalu«, Gostišče Oddih, Kavarna in picerija Na placu iz Solkana, Gostilna Adriatic.

 

Gozdarji v gozduOb 9.30 uri zjutraj se dogajanje prične s prihodom logarja in gozdarjev na delovišče - mesto podiranja jambora, kjer bo kratka vizualna  predstavitev orodja in opreme, ki jo bodo  prinesli s seboj. Obleka gozdarjev bo iz začetka 20 stoletja - navadne hlače, lanena srajca, po možnosti umazano bela, lajbič ter klobuk. Obutev so gojzarji ali močnejši čevlji rjave ali črne barve. Ročne ure in očala niso zaželena. Orodje in opremo prinesejo v starih nahrbtnikih ali v rokah.

podiranje drevesaGozdarji se pogovarjajo z obiskovalci. Logar odkaže drevo za posek, spremlja ga bo gozdar. Po odkazu se logar in gozdarji posvetujejo in dajo možnost obiskovalcem in medijem, da si drevo ogledajo in fotografirajo, ko še stoji. Med tem se gozdarji pripravijo na sekanje, gasilci oziroma redarji poskrbijo, da se obiskovalci umaknejo na varno razdaljo, od koder je možno varno opazovati ročni posek drevesa. Ko je drevo posekano, ga gozdarji oklestijo in pripravijo za vleko iz gozda na mesto nakladanja na voz.

prihod furmanovMed tem na delovišče pridejo furmani z vozom. Furmani prikažejo izpreganje konj, furmansko orodje, voz in opremo (furmani imajo že dodelano nošo in opremo). Med delom bodo vozovi prevažali ljudi med Trnovim in mestom prireditve. Tako bodo ljudje imeli možnost obiska prireditve tudi na ta način.

furmanska kulinarikaOd samega začetka se na določenem mestu prikazujejo kuhanje in pripravljanje hrane, kot so si jo pripravljali nekoč gozdarji v gozdu (polenta, zabela…). Polento bomo kuhali v kotlu, prav tako tudi zabelo. Kurili bomo z drvmi, kotli visijo na leseni konstrukciji, ki jo bodo postavili že zjutraj. Pijača bo v stekleni posodi (flaškoni, kjantarce) ali v lesenih sodčkih. Pijača, ki jo bomo stregli, bo domača (vino, žganje, malinovec, jabolčni sok…) in ne industrijska.

likovna delavnicaČlan društva in univerzitetni diplomirani inženir arhitekture Andrej Berlot bo v sklopu prireditve pripravil tudi likovno delavnico - ex tempore. Udeleženci bodo lahko z barvo in materialom nabranim v gozdu (listje, vejice, češarki...) lepili in barvali na plošče formata 200 cm x 90 cm. Slike bodo razstavljene v torek v Novi Gorici. Udeleženci na samih delavnicah dobijo pripravljene osnove za delo, barve in lepila. Ves ostali material pa morajo nabrati ali poiskati v gozdu. V popoldanskem času sledi v Trnovem odprtje razstave teh likovnih del.

furmanska oblekaPo sekanju drevesa in prihodu furmanov se gozdarji in furmani dobijo pri malici, kjer se tudi dogovorijo za nadaljnji potek dela. Oboji se bodo po malici oziroma kosilu družno odpravili do jambora in ga s konjsko vprego potegnili na mesto nalaganja na voz (prikazali bomo zapenjanje - zabijanja zagozd, vpenjanje konj za verigo in vleko do mesta nakladanja). Vleka s konjsko vprego je možna samo, če se to da izpeljati. Če tega ni moč izpeljati, bomo jambor izvlekli s strojem. Enako tako tudi nakladanje na voz.

podiranje Pripravljanje voza, legnarjev in verig za nakladanje. Nakladanje jambora s pomočjo verig in  konjev na voz. Lupljenje jambora in povezovanje z verigami. Nalaganje opreme na voz (cepini, sekire, žage, šejoni, bisage, vreče s senom, laterne, futrtorbe), vpreganje konj, zadnji pomenki in odhod furmanov in gozdarjev pozno popoldan proti Trnovem. Ves dan celotno prireditev spremlja tudi harmonikar. Harmonikar gre s furmani do Trnovega. Furmani morajo po poti kontrolirati tovor, spremstvo pa nadzirati pot in umikati vozila, ki bi prišla nasproti.

jambor na TrnovemVoz bo prišel na Trnovo v večernih urah (v mraku) s prižganimi lanternami in se bo ustavil na prostoru pred gostilno ali pred kakšno starejšo hišo, kjer bodo imeli furmani in gozdarji večerjo. Furmani bodo konje pred večerjo izpregli in odpeljali v bližnji hlev. Voz naj ostane na določenem prostoru in čez noč ga člani društva varujejo. Nadaljnje večerno dogajanje organizira sekcija Trnovski furmani in KS Trnovo. Nastop folklorne skupine in kulturno dogajanje ter kulinarika.

venciŽe v preteklih letih smo prevozu jambora za Goriški mlaj želeli na poseben, predvsem originalen način vključiti tudi kraje ob naši poti. Tako že vrsto let sodelujemo z društvom žena in deklet Trnovo, ki pridno pletejo vence za postavitev mlaja. V lanskem letu so se nam pridružile tudi članice Aktiva mestnih žena in deklet Nova Gorica, ki so že za lanski mlaj spletle kito dolgo 55 metrov ter pripravile sprejem v Novi Gorici. Vključili pa smo tudi prebivalce okoliških krajev Trnovske planote (Trnovo, Rijavci, Voglarji...) ter Ravnice in Solkana. Prav tako se lahko festivalu pridružijo tudi prebivalci ali društva drugih krajev. Na Trnovem pletejo vrhnji okras mlaja - vence, v Novi Gorici pa kite, ki bodo opletale deblo mlaja. Vasi Nemci, Voglarji, Ravnica, Solkan in drugi kraji bi dodali svoj delček k celotni prireditvi. S posebnim vozom, ki bo peljal ob mlaju in prevažal vence, bomo ob poti pobirali tudi ostalo okrasje in ga pripeljali pred stavbo Mestne občine. 

križ za srečno pot pred odhodomČlani sekcije Trnovski furmani bodo ob 6. uri zjutraj nakrmili konje v hlevih v Rijavcih pri Trnovem ter pričeli pripravljati opremo in opremljali konje (komati, krma za na pot ...). Furmani in pomočniki bodo prevzeli konje pri Rijavcih in jih privedli na Trnovo k vozovom. Tu bodo konje očistili in vpregli. Za tem bodo imeli furmanski zajtrk. Logar bo pred odhodom pregledal tovor na vozu in ženska bo naredila z bičem križ na cesti pred konji za srečno pot. 

prevozKaravana krene na pot proti Novi Gorici. Pod Trnovim, približno po enem kilometru poti, je potrebno preveriti tovor in njegove vezi na vozovih. Postanek, kjer se bodo konji lahko oddahnili, furmani in gozdarji pa pogovorili z obiskovalci furenge, je pred gostilno, kjer bo gospodar pričakal furmane in jim ponudil kozarec vina. Gostilničar se bo odločil ali bo pripravil furmanski prigrizek (ocvirki, okisani sir, ocvrte svinjske kože ...). Če bo čas dopuščal, bodo furmani tu prikazali, kako se podmaže voz in kako se pregledajo podkve. Še enkrat bo potrebno pregledati tovor in vezi, pripraviti tnalo in rajtelj za dvigovanje voza.

postanekGostilna na Ravnici ne deluje več in v dogajanje smo vključili krajane Ravnice. Celotna povorka z jamborom gre namreč skozi vas Ravnica in pod njo zopet na glavno cesto. Pri gostilni na Prevalu kratek postanek, kjer se bodo konji oddahnili, furmani in gozdarji pa pogovorili z gledalci. Gospodar ali gospodinja gostilne bo pričakal/a furmane in jim ponudi kozarec vina (jabolčnika). Od gostilničarja bo odvisno, ali bo pripravil furmanski prigrizek. Furmani in gozdarji bodo lahko zaplesali z obiskovalkami prireditve ob spremljavi harmonike. 

kosiloKo se bodo vozovi in furmani ustavili pri gostilni Oddih, se bodo furmani in gozdarji posvetili najprej obiskovalcem in nato izpregli konje, da se oddahnejo v senci. Pred furengo mora vozi spremno vozilo, ki na kraju postanka opozori obiskovalce in zagotovi prostor. Furmani in gozdarji bodo šli po izpreganju izmenoma na kosilo, pri konjih bo ostalo določeno število ljudi, ki skrbijo za varnost konj in ljudi. Po končanem kosilu bodo furmani ponovno vpregli konje. 

venciNa solkanskem placu je možen nastop raznih folklornih skupin, manjših pevskih skupin in glasbenikov iz okolice pod skupnim naslovom Prihod v mesto na semanji dan. Skupine se bodo predstavile s svojimi izdelki, pridelki  ali svojo nošo. V Solkanu bomo na voz za prevoz vencev in okrasja natovori okrasje, ki ga bodo napletla dekleta in žene iz Solkana. Pred gostilno Adriatic bo krajši postanek voza z jamborom zaradi določanja in usklajevanja natančnega časa prihoda pred stavbo Mestne občine Nova Gorica. 

postavitev mlajaPo prihodu voza z mlajem bodo furmani nazdravili in si čestitali po srečno zaključeni poti. Po nekaj minutah bodo vprežne konje izpregli. Za tem bodo postavili mlaj in furmani bodo razvezali tovor in ga predali skupini, ki bo zadolžena za krašenje mlaja. Kasneje ga bo prevzela skupina gasilcev, ki je zadolžena za strojno postavljanje. Skupina redarjev - gasilcev pa bo poskrbela, da bodo obiskovalci v varni razdalji od mesta postavljanja (vsaj 10 metrov več kot je dolžina samega mlaja). Pred stavbo Mestne občine bodo razstavljeni tudi izdelke likovne delavnice, Andreja Berlota. Prav tako se pri postavljanju predstavi tudi kvartet Trnovski furmani.
Fotogalerija dogodka

nazaj