trnovci

TRNOVSKI FURMANI

Goriški muzej od leta 2002 organizira prevoz mlaja iz Trnovega do Nove Gorice tako kot so to počeli v tistih časih. Ker pa kot že rečeno na Trnovem furmanov ni, mora muzej poklicati na pomoč furmane društva DOLI iz Lokavca, da izvedejo prevoz mlaja s konjsko vprego do Nove Gorice. Glede na to, da je bilo furmanstvo na Trnovem v preteklosti tako razvito in prisotno, da so ljudje od tega tudi živeli, so se trnovski fantje in možje odločili, da bi to znanje pridobili in sodelovali pri prevozu mlaja. Sodelovali pa ne bodo samo pri prevozu mlaja, dolgoročni načrti so obuditev in ohranjanje kulturne dediščine, ki je bila na Trnovem in okoliških zaselkih (Voglarji, Zavrh, Nemci, Rijavci) prisotna. Naj jih nekaj naštejemo: kuhanje oglja, žganje apna, gozdarska dela, kovaštvo, izdelava pletenic, beračev, grabelj…

Predsednik sekcije: Andrej Volk

 

AKTIVNOSTI SEKCIJE

 

prevozTradicionalni prevoz jambora za goriški mlaj
Tradicionalni prevoz mlaja pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica strokovno vodi Goriški muzej, samo izvedbo pa organizira naše društvo DOLI. Sam program se dopolnjuje še s posameznimi društvi, ki dodajo še svoje programe in ideje. Furmani prvi dan navsezgodaj posekajo in pripravijo deblo za prevoz, žene pa medtem naredijo pisane vence za na mlaj. Istočasno v gozdu potekajo likovne delavnice. Naslednji dan se furmani po zajtrku s pesmijo in dobro voljo odpravijo proti Novi Gorici, na poti pa pobirajo še vence ostalih okoliških krajev. V Novi Gorici se slavnostno postavi mlaj.
Preberi več...

furmansko tekmovanjeFurmansko tekmovanje v vleki hlodov
Na bogato furmansko preteklost Trnovske planote smo se odzvali z organizacijo tekmovanja v furmanstvu lesa. Nosilec prireditve je sekcija Trnovski furmani, nad tekmovanjem pa bo strokovno bdel Goriški muzej in strokovna komisija. Leta 2014 smo tekmovanje organizirali prvič, želimo pa, da bi postalo tradicionalno.
Preberi več...

Back