folklora banner

Ob pričetku krožka »Obudimo kulturno življenje na vasi« je bila leta 2007 v programu le ideja, preblisk predvsem pa želja, da bi v Lokavcu imeli skupinico deklet in žena oblečenih v narodno nošo, ki bi sodelovala ob krajevnih prireditvah. Leta 2008 se je krožek pod okriljemn društva DOLI prijavil na razpis za občinska sredstva za ohranjanje kulturne dediščine in jih kasneje tudi dobil. S tem je naša ideja postala resničnost. Najprej smo se zbrale žene, ki noše nosimo, se dogovorile s šiviljo gospo Bernardo Bolko, ki se je dela lotila z veliko ljubeznijo in profesionalnostjo, saj je do podrobnosti preučila knjigo » Oblačilna kultura kmečkega prebivalsva v zgornji vipavski dolini in na Gori« Avtorice Marije Makarovič. Ker Lokavec nima svoje noše smo izbrale tradicionalno nošo zgornje Vipavske doline. Nekaj krojev smo dobili tudi iz Goriškega muzeja.

Predsednice sekcije: Bernarda Kompara

AKTIVNOSTI SEKCIJE

nekateri so se preizkusili v branju bogate kaligrafske pisave Branje lokavških pravljic v Batičevi hiši
Kaligrafinja Loredana Zega-Blažko, članica društva DOLI je prav za Batičevo hišo v letošnjem letu pričela sestavljati knjigo pravljic v kaligrafski pisavi in stari kodeks vezavi. Knjiga je narejena kot bi bila nastala pred 1500 leti. V celoti je napisana na roko in to na ročno narejen papir s orehovimi platnicami ter vezana z vrvicami. Avtorica je poleg lastnih pravljic v knjigo zapisala tudi pravljice, katere so lokavški učenci zbirali od svojih staršev in starih staršev vseh 20 let od kar v sodelovanju Goriškega muzeja, Društva DOLI in OŠ podružnice Lokavec deluje projekt Lokavec in čas. Tako je s svojim delom, ki še zdaleč ni končan, v knjigi so še prazni listi, nadgradila sam projekt Lokavec in čas ter v sklopu projekta Lokavške hiše pripovedujejo, v katerega spada tudi muzejska zbirka Batičeva hiša dodala neprecenljiv dragulj. Dragulj, kateri bo v bodoče razstavljen v posebni vitrini. Knjigo je avtorica namenila pedagoški dejavnosti v Batičevi hiši, saj so prav vse pravljice iz Lokavca in okolice.
Preberi več...

staresina in zenin zagata se zadnjo prepreko pred cerkvijo Tematski pohod po zaselkih Lokavca v sklopu Lokavških kulturnih dni
Pohod se vsako leto prične pred dvorano Edmunda Čibeja v Lokavcu. Tematske pohode izvajamo od leta 2013 naprej - 1. leto je bil pohod Z glasbo po zaselkih Lokavca, 2. leto pohod z dramskimi vložki Whcet bo! Pohodniki si najprej ogledajo razstavi o izbrani tematiki - strokovno razstavo pripravi Goriški muzej ali društvo, drugo pa pripravijo otroci podružnične OŠ v Lokavcu pod mentorstvom lokavških učiteljic. Nato si pohodniki na različnih koncih Lokavca ogledajo odlične humorne, a avtentične igrane tematsko obarvane odlomke.
Fotogalerija Pohoda Whcet bo!

jaslice po starem v batievi hisi 20150103 1504399657Postavitev jaslic v Batičevi hiši
24. decembra smo že ob 17. uri zakurili na ognjišču in pristavili vodo za čaj in kuhano vino. Avtorica Loredana Zega je ob zakurjenem ognjišču prebirala lokavške pravljice. Člani društva smo postavili jaslice, ki so sestavljene iz starih pastircev, katere so člani društva preko leta zbirali in tako so jaslice postavljene kot pred 100 in več leti, brez plastike in modernih obeskov. Ob samem dogajanju se je tako v obeh dneh v Batičevi hiši zvrstilo preko 100 ljudi. Prav vsem hvala, da so tako pripomogli k lepem dopoldnevu in lepemu večeru. Prav tako sta člana društva Alenka in Branko Kompara postavila jaslice pri kapelici Svetega Krištofa, zavetnika furmanov in voznikov, na stari Reslovi cesti nad Slokarji.
Preberi več...

Back