zvon

V Društvu smo pričeli z renoviranjem in restavriranjem vozov že zelo zgodaj. Najprej leta 1989 etnološko zbirko za Sinji vrh, leta 1990 pa  je zbiranju vozov ter opreme sledilo tudi popravilo le-te. Vsa renovatorska dela na vozovih so bila opravljena pod profesionalnim vodstvom restavratorjev iz Goriškega muzeja. Delo je bilo narejeno strokovno, po starih načrtih in na star način. Obnavljamo in vzdržujemo tudi celo vrsto značilne furmanske opreme.

Predsednik sekcije: Iztok Kompara

DOSEŽKI SEKCIJE

vozoviZbiranje in restavriranje vozov za razstavo Vozovi in sledovi
Leta 1989 smo se lotili z restavriranjem muzealij za etnološko zbirko na Sinjem vrhu. Naslednje leto smo se lotili z obsežnejšim zbiranjem vozov in pripradajoče opreme. V letih 1991 in 1992 smo nadaljevali z restavriranjem vozov za razstavo Vozovi in sledovi ter pomoč Goriškemu muzeju pri postavitvi razstave v domu kulture v Ajdovščini. Ob tej priliki je izšel tudi katalog z istim naslovom avtorjev Katje Kogej in Borisa Blažka.

 

Baticeva hisaBatičeva hiša
Batičeva hiša stoji v zaselku Bitovi. Sam zaselek se je skozi zgodovino zelo malo spreminjal. Tudi hiša je ostala nedotaknjena. Črno kuhinjo sestavlja zanimivo leseno ognjišče, ki še vedno deluje, krušna peč in napa. V nadstropju nad ognjiščem je tudi kadilnica, kjer so okajali meso, iz kuhinje, ki bolj spominja na večjo spalnico s svojim vhodom pa se odpira kambra. Prevžitkarska soba v ozadju predstavlja sobo čevljarja - vsi stroji in oprema so pripadali Hermanu Blažku, zadnjemu lokavškemu čevljarju. Za ogled etnološke zbirke je potrebna predhodna najava na telefon 031 489 623 ali na epošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Naenkrat lahko v muzej vstopi skupina do 15 ljudi.

Back