V Lokavcu je društvo DOLI organizira in izvaja vrsto prireditev etnološkega značaja, ki temeljijo na izročilu vasi - odprtje Resslove ceste kot jezdne in pohodniške poti, ureditev pohodne poti po zaselkih Lokavca, izgradnja kapelice sv. Krištofa (zavetnika prevoznikov), odprtje kovaškega muzeja, organizacija Festivala češenj, ...

Že več let izvajamo projekta Lokavec in čas v sodelovanju z osnovno šolo in Goriškim muzejem, ki se zaključi s prireditvijo Lokavški kulturni dnevi. Drugi večji projekt je Lokavške hiše pripovedujejo, kjer vsako leto v Batičevi hiši dodamo dodaten košček v mozaik obujanja bivalne kulture v Lokavcu nekoč. Nekajkrat smo bili tudi koordinatorji TVU - v letu 2014 smo izvedli skoraj 50 delavnic in predavanj, na katere je bil odziv zelo dober.

Društvo uspešno deluje v več občinah, kjer je vpeljalo posamezne že tradicionalne prireditve: Žegnanje konj na sv. Štefana dan v Vipavi, prevoz jambora za goriški mlaj v Novi Gorici, prevoz vina za  martinovanje v Šempetru pri Gorici.

 

LOKAVŠKE HIŠE PRIPOVEDUJEJO

Sam projekt Lokavške hiše pripovedujejo je sad večletnih prizadevanj Društva DOLI. Vsako leto doda društvo v mozaik tega projekta posamezen kamenček, saj želimo Lokavec postaviti ob bok bolj prepoznavnim turističnem krajem.

Baticeva hisaBatičeva hiša
Batičeva hiša stoji v zaselku Bitovi. Sam zaselek se je skozi zgodovino zelo malo spreminjal. Tudi hiša je ostala nedotaknjena. Črno kuhinjo sestavlja zanimivo leseno ognjišče, ki še vedno deluje, krušna peč in napa. V nadstropju nad ognjiščem je tudi kadilnica, kjer so okajali meso, iz kuhinje, ki bolj spominja na večjo spalnico s svojim vhodom pa se odpira kambra. Prevžitkarska soba v ozadju predstavlja sobo čevljarja - vsi stroji in oprema so pripadali Hermanu Blažku, zadnjemu lokavškemu čevljarju. Za ogled etnološke zbirke je potrebna predhodna najava na telefon 031 489 623 ali na epošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Naenkrat lahko v muzej vstopi skupina do 15 ljudi.
Preberi več...

branje pravljic baticeva hisaKnjiga pravljic iz Lokavca
Kaligrafinja Loredana Zega-Blažko, članica društva DOLI je prav za Batičevo hišo v letošnjem letu pričela sestavljati knjigo pravljic v kaligrafski pisavi in stari kodeks vezavi. Knjiga je narejena kot bi bila nastala pred 1500 leti. V celoti je napisana na roko in to na ročno narejen papir s orehovimi platnicami ter vezana z vrvicami. Avtorica je poleg lastnih pravljic v knjigo zapisala tudi pravljice, katere so lokavški učenci zbirali od svojih staršev in starih staršev vseh 20 let od kar v sodelovanju Goriškega muzeja, Društva DOLI in OŠ podružnice Lokavec deluje projekt Lokavec in čas. Tako je s svojim delom, ki še zdaleč ni končan, v knjigi so še prazni listi, nadgradila sam projekt Lokavec in čas ter v sklopu projekta Lokavške hiše pripovedujejo, v katerega spada tudi muzejska zbirka Batičeva hiša dodala neprecenljiv dragulj. Dragulj, kateri bo v bodoče razstavljen v posebni vitrini. Knjigo je avtorica namenila pedagoški dejavnosti v Batičevi hiši, saj so prav vse pravljice iz Lokavca in okolice.

FURMANSTVO

Furmanstvo je globoko zakoreninjeno v Lokavcu - lokavški furmani so bili poznani po vožnjah lesa, ledu in ostalih dobrin daleč naokrog. To tradicijo obujamo na več načinov - s prevozom vina za martinovo, prevozom jambora za prvomajski mlaj ter žegnanjem konj na štefanovo po starih običajih.

Martinova furengaMartinova furenga
Prevoz se v Občini Šempeter-Vrtojba organizira že od leta 2002. Vino je ponavadi sponzorirano s strani vinske kleti Agroinda Vipava ali drugih vinogradnikov. Prikaz prevoza vina se odvija v samem Šempetru, vrtojbi, Štandrežu, Sovodnjah, Gorici in zaključi v Šempetru z blagoslovom mladega vina in nagovorom župana.

prevoz jamboraTradicionalni prevoz jambora za novogoriški mlaj
Tradicionalni prevoz jambora pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica strokovno vodi Goriški muzej, samo izvedbo pa organizira naše društvo DOLI. Sam program se dopolnjuje še s posameznimi društvi, ki dodajo še svoje programe in ideje. Furmani prvi dan navsezgodaj posekajo in pripravijo deblo za prevoz, žene pa medtem naredijo pisane vence za na mlaj. Istočasno v gozdu potekajo likovne delavnice. Naslednji dan se furmani po zajtrku s pesmijo in dobro voljo odpravijo proti Novi Gorici, na poti pa pobirajo še vence ostalih okoliških krajev. V Novi Gorici se slavnostno postavi mlaj.
Preberi več...

zegnanje konj VipavaTradicionalno žegnanje konj na svetega Štefana dan v Vipavi
Že tradicionalno žegnanje konj v Vipavi se je prvič zgodilo leta 2000. Ena izmed najbolj prepoznavnih prireditev s konji na Slovenskem je turistična zanimivost, ki se je v preteklosti spoštovala in ohranjala predvsem tam, kjer je bil patron sv. Štefan. Tako imamo tega svetnika v Solkanu, Vipavi in Postojni. Tradicija, ki jo društvo ohranja pod strokovnim vodstvom Goriškega muzeja, je poleg Šentjerneja ena najbolj znanih pri nas. Zagotovo je eno redkih srečanj v Sloveniji, kjer je žegnanje opravil škof - v Vipavi je to opravil 10x od 15. žegnanj konj. Konjeniki gredo 3x okrog cerkve - prvič gredo z zastavami, drugič spustijo zastave, konjeniki dobijo kozarec vina, konji pa sol in kruh, v zadnjem krogu pa se konjeniki lahko pohvalijo z znanjem in dresuro svojih konj.

kapelicaSrečanje ob kapelici sv. Krištofa, zavetnika furmanov
Društvo DOLI je ob čiščenju stare ceste iz leta 1837, ki je povezovala Lokavec in Otlico in jo je projektiral gozdarski mojster Jožef Ressel, ob cesti odkrilo votlino. V preteklosti je služila za zavetje furmanom, ljudem, ki so potovali tod mimo, ter kmetom in gozdarjem, ki so v okolici opravljali svoje delo. Društvo se je odločilo, da bo v tej votlini postavilo znamenje v spomin prednikom. Ob izbiranju svetnika je izstopal sv. Krištof, ki je zavetnik furmanov in popotnikov, danes pa tudi voznikov in pilotov. Kapelico so postavili s pomočjo lokalnih obrtnikov in delavcev. Kapelica svetega Krištofa je z veliko truda in potrpežljivosti dobila svojo končno podobo. Vsako leto se zberemo pri njej na prvo nedeljo po godu sv. Krištofa.

furmansko tekmovanjeFurmansko tekmovanje v vleki hlodov
Na bogato furmansko preteklost Trnovske planote smo se odzvali z organizacijo tekmovanja v furmanstvu lesa. Nosilec prireditve je sekcija Trnovski furmani, nad tekmovanjem pa bo strokovno bdel Goriški muzej in strokovna komisija. Leta 2014 smo tekmovanje organizirali prvič, želimo pa, da bi postalo tradicionalno. 

KOORDINACIJA TEDNA VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

 

PROJEKT LOKAVEC IN ČAS

 

Lokavec in čas
Projekt Lokavec in čas je ugledal luč sveta leta 1994, ko sta Andrej Malnič in Boris Blažko iz Goriškega muzeja raziskovala fotografsko zapuščino v Lokavcu. Tako je prišlo do sodelovanja s Podružnično šolo Lokavec, predvsem z učiteljicami pod vodstvom Mare Obed. Projekt se slavnostno zaključi z Lokavškimi kulturnimi dnevi, ko se izda Časopis za poduk zgodovine Lokavca.
Preberi več...

PROMOCIJA KRAJA IN VIPAVSKE DOLINE

Naš kraj želimo postaviti ob bok bolj razpoznavnim turističnim krajem, saj imamo veliko za ponuditi - tehnična dediščina, naravne lepote, zanimive prireditve skozi celotno leto, tu ustvajajo najslavnejši (in najmlajši) slovenski pritrkovalci...

 

festival cesenjFestival češenj v Lokavcu
Vzgoja češenj ima na Vipavskem dolgo tradicijo - o tem pričajo tudi avtohtone vrste češenj, kot sta napoleonka in vipavka. Zato se je naše društvo odločilo, da bo vsako leto organiziralo Festival češenj, kjer bodo obiskovalci lahko kupili češnje in izdelke iz češenj lokalnih pridelovalcev, si ogledalo razstavo vseh češenj v Vipavski dolini ter hkrati tudi dobili turistične informacije o Lokavcu in okolici. V nedeljo pa organiziramo pohod po češnjevih nasadih, kjer se pohodniki sprehodijo skozi sadovnjake lokavških pridelovalcev češenj in izvejo še kaj zanimivega o češnjah.

Lokavec in casLokavški kulturni dnevi
Lokavški kulturni dnevi so prireditev, ki izhaja iz projekta Lokavec in čas, ki se slovesno zaključi z izdajo Časopisa za poduk zgodovine Lokavca. Projekt se zaključi s pripravo in odprtjem strokovne - muzejske razstave in drugi del, katerega so pripravili šolarji. V soboto sledi slavnostna podelitev priznanj Edmunda Čibeja, ki jih podeljuje Krajevna skupnost Lokavec. Lokavški kulturni dnevi se zaključijo z nedeljskim tematskim pohodom po zaselkih Lokavca.

Pohodna potPohodna pot po zaselkih Lokavca 
Pohodna pot, ki je v preteklih letih zaživela v Lokavcu, je svoje začetke dobila z opazovanjem nedeljskih pohodnikov, ki so v prostem času zahajali skozi našo vas, poleg tega pa tudi pot povezuje zanimivosti, ki so se v Lokavcu ohranile skozi stoletja in je vse skupaj zajeto v projektu Društva DOLI z naslovom »Lokavške hiše pripovedujejo«. Projekt se v Lokavcu po vodstvu društva izvaja od leta 2009 in se bo dopolnjeval in gradil še naprej. Najbolj znani dogodki so tematski pohodi med Lokavškimi kulturnimi dnevi ter pohod po češnjevih nasadih med Festivalom češenj v Lokavcu.
Preberi več...  

AATIPUdeležba na sejmu Alpe-Adria Turizem in prosti čas
Društvo vsako leto na osrednjem turističnem sejmu v regiji Alpe-Adria: Turizem in prosti čas predstavlja svoje aktivnosti, vabi na svoje prireditve in obiskovalcem predstavlja čare Lokavca in Vipavske doline. Zadnja leta pa pod svoje okrilje združuje vse več kulturnih, turističnih in ostalih društev s celotne Vipavske in Goriške.

Furmanski praznikUdeležba na Furmanskem prazniku v Postojni
Kot udeleženci na povorki smo vsako leto na prireditvi prava atrakcija in velikokrat zasedemo prva mesta. Za svoje večletno sodelovanje na prireditvah v Postojni je tako društvo prejelo že 5 prvih mest, 2 drugi mesti in 1 tretje mesto. Poleg tega je TD Postojna ob svoji 130-letnici delovanja našemu društvu podelilo priznanje za delovanje na področju turizma v Postojni in širši okolici. 

Festival NVOUdeležba na Festivalu nevladnih organizacij
Festival nevladnih organizacij Goriške statistične regije se izvaja že od leta 2010. Prvi je bil v Ajdovščini. Od takrat se vsako leto seli v drug kraj v regiji - leta 2014 ga je naše društvo gostilo v Lokavcu v okviru 2. Festivala češenj. Na njem se nevladne organizacije predstavljajo na sejmu, vzporedno poteka okrogla miza na aktualno tematiko, podelijo pa tudi priznanja in nagrade NAJ NVO tekočega leta.