lokavški furmani

LOKAVŠKI FURMANI

Sekcija Lokavški furmani je bila uradno ustanovljena šele leta 2013, vendar je samo društvo bilo že ustanovljeno z namenom obujanja lokavškega izročila - v največji meri se je začelo ravno s furmanstvom. Sekcija izvaja mnoge furmanske prireditve, ki so v vseh teh letih postale že tradicionalne.

Predsednik sekcije: Boris Blažko

AKTIVNOSTI SEKCIJE

 

Martinova furengaMartinova furenga
Prevoz se v Občini Šempeter-Vrtojba organizira že od leta 2002. Vino je ponavadi sponzorirano s strani vinske kleti Agroinda Vipava ali drugih vinogradnikov. Prikaz prevoza vina se odvija v samem Šempetru, vrtojbi, Štandrežu, Sovodnjah, Gorici in zaključi v Šempetru z blagoslovom mladega vina in nagovorom župana.

prevoz jamboraTradicionalni prevoz jambora za goriški mlaj
Tradicionalni prevoz jambora pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica strokovno vodi Goriški muzej, samo izvedbo pa organizira naše društvo DOLI. Sam program se dopolnjuje še s posameznimi društvi, ki dodajo še svoje programe in ideje. Furmani prvi dan navsezgodaj posekajo in pripravijo deblo za prevoz, žene pa medtem naredijo pisane vence za na mlaj. Istočasno v gozdu potekajo likovne delavnice. Naslednji dan se furmani po zajtrku s pesmijo in dobro voljo odpravijo proti Novi Gorici, na poti pa pobirajo še vence ostalih okoliških krajev. V Novi Gorici se slavnostno postavi mlaj.
Preberi več...

zegnanje konj VipavaTradicionalno žegnanje konj na svetega Štefana dan v Vipavi
Že tradicionalno žegnanje konj v Vipavi se je prvič zgodilo leta 2000. Ena izmed najbolj prepoznavnih prireditev s konji na Slovenskem je turistična zanimivost, ki se je v preteklosti spoštovala in ohranjala predvsem tam, kjer je bil patron sv. Štefan. Tako imamo tega svetnika v Solkanu, Vipavi in Postojni. Tradicija, ki jo društvo ohranja pod strokovnim vodstvom Goriškega muzeja, je poleg Šentjerneja ena najbolj znanih pri nas.

Furmanski praznikUdeležba na Furmanskem prazniku v Postojni
Kot udeleženci na povorki smo vsako leto na prireditvi prava atrakcija in velikokrat zasedemo prva mesta. Za svoje večletno sodelovanje na prireditvah v Postojni je tako društvo prejelo že 5 prvih mest, 2 drugi mesti in 1 tretje mesto. Poleg tega je TD Postojna ob svoji 130-letnici delovanja našemu društvu podelilo priznanje za delovanje na področju turizma v Postojni in širši okolici. 

Back