14Batičeva hiša stoji v zaselku Bitovi. V hiši je črna kuhinja, ki jo sestavljajo leseno ognjišče, ki še vedno deluje, krušna peč in napa. V nadstropju nad ognjiščem je kadilnica, kjer so nekoč okajali meso. Iz kuhinje, vstopite v kambro, ki bolj spominja na večjo spalnico. V zadnjem delu hiše, smo za dan kulture v letu 2014, odprli še preužitkarsko sobo, ki predstavlja bivalni prostor čevljarja. Vsi stroji in oprema so od Henrika Blažka, zadnjemu lokavškemu čevljarja, ki je to orodje uporabljal do konca svojega življenja. Za ogled etnološke zbirke je potrebna predhodna najava na telefon 031 489 623 ali na epošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V muzej lahko naenkrat vstopi do največ 15 ljudi.

 

Zvon Foto Samo Trebizan 143Ob 90-letnici prevoza zvona na Sveto goro nad Gorico smo ponovili prevoz štiritonskega zvona s šestnajstvprego ob spremstvu pritrkovalcev in pevskih zborov s celotne goriške regije. Ob tej priložnosti smo naredili promocijske majice različnih velikosti, nekaj posebnega pa je spominsko polnjenje vina s Turistične kmetije Černigoj. Za nakup katerihkoli spominkov nas pokličite na telefon 031 489 623 ali na epošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Možna tudi dostava po pošti in količinski popust. 

razgledniceNa razpolago je več razglednic z motivi Lokavca in njegovih zanimivosti, ki smo jih dali narediti ob 20-letnici delovanja društva. Dali smo narediti tudi jub ilejne znamke, ki pa so zelo hitro pošle. Za nakup nas pokličite na telefon 031 489 623 ali na epošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Možna tudi dostava po pošti in količinski popust.

pohodna potPohodna pot, ki je v preteklih letih zaživela v Lokavcu, je svoje začetke dobila z opazovanjem nedeljskih pohodnikov, ki so v prostem času zahajali skozi našo vas, poleg tega pa tudi pot povezuje zanimivosti, ki so se v Lokavcu ohranile skozi stoletja in je vse skupaj zajeto v projektu Društva DOLI z naslovom »Lokavške hiše pripovedujejo«. Projekt se v Lokavcu po vodstvu društva izvaja od leta 2009 in se bo dopolnjeval in gradil še naprej. Najbolj znani dogodki so tematski pohodi med Lokavškimi kulturnimi dnevi ter pohod po češnjevih nasadih med Festivalom češenj v Lokavcu.
Preberi več...